Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΠΕΡΙ ΑΕΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ..

 






Δεν ειναι παρα μια απολυτα φυσιολογικη και εν πολλοις υγιεινη υποθεση.Αφορα το έντερο και είναι σημαντικη για την υγεία και το ανοσοποιητικό και ισως αποτελει δείγμα με το αν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Μιλαμε για τα αερια


Άοσμα αέρια


Τα περισσότερα είναι άοσμα και συνήθως προκαλούνται ..από κατάποση αέρα. 

Όταν δηλαδή καταβροχθίζουμε το φαγητο μας με ταχύτητα, όταν πίνουμε αναψυκτικά με ανθρακικό, όταν μασάμε τσίχλα, συμβάλλουμε στην συσσώρευση αέρα . 

Αν δεν απελευθερωθεί αέρας μέσω ερυγών (ρέψιμο), τότε το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει από το πεπτικό και θα βγει… από την άλλη άκρη. 

Αυτό, φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά  μπορείτε να το καταπολεμήσετε τρώγοντας πιο αργά ώστε να μην καταπίνετε αέρα, αποφεύγοντας τα αναψυκτικά, που ουτως ή αλλως ειναι κακο για την υγεια γενικοτερα,  και την τσίχλα.

Επείγοντα αέρια


Είναι ενοχλητικο οταν προσπαθούν να απελευθερωθούν, ξεκινωντας το φαγητο. Απλα το έντερό δυσανασχετει και  αντεπιτίθεται στις διατροφικές μας επιλογές. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός μας για να… μετακινήσει περιεχόμενο

Όταν μπαίνει φαγητό στο στομάχι μας, τότε αυτό δίνει σήμα στο έντερο ώστε να δημιουργήσει χώρο γι’ αυτά που έρχονται. 

Γι’ αυτό και έχουμε αυτή την ξαφνική και επείγουσα αίσθηση


Αθόρυβα αλλά δύσοσμα αέρια

Όταν συμβαίνει αυτό, ο ένοχος είναι πιθανότατα τροφές πλούσιες σε θείο, όπως 

τα σταυρανθή λαχανικά το λάχανο, το μπρόκολο, η λαχανίδα, αλλά και τα αυγά, το κρέας, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν τρωμε τροφές όπως μπρόκολο,  λαχανίδα,  σκόρδο, λάχανο και  κρεμμύδια, καθώς είναι υγιεινές για το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό. 

Συμβαίνει, επίσης, με τα 

FODMAPs  σύνολο υδατανθράκων  που αποτελείται από ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. 

Οι υδατάνθρακες αυτοί απορροφούνται μερικώς και ζυμώνονται από τα βακτηριδια στο παχύ έντερο, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν αέρια που μπορεί να προκαλέσουν πόνο δυσκοιλιότητα 

Τα FODMAPs βρίσκονται στα μήλα, το γάλα, τα κάσιους, τα όσπρια κι αν διαπιστώσετε ότι τροφές αυτού του είδους σας φέρνουν αέρια






Αέρια που… καίνε

Ο συνήθης ύποπτος σε αυτή την περίπτωση είναι τα καυτερά φαγητά, που είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

Η αλήθεια είναι πως όταν κάτι έχει καυτερή αίσθηση στο στόμα , θα έχει καυτερή κι όταν φεύγει από τον οργανισμό , κάτι που οφείλεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς που αναγνωρίζουν την καψαϊκίνη

Αέρια που ξεσπούν


Αν νιώθετε συσσωρευμένα αέρια που ξεσπούν, μάλλον ο οργανισμός σας δεν τα πήγε και πολύ καλά με την τελευταία σας διατροφική επιλογή. Αν τα αέρια αυτά είναι άοσμα, τότε μπορεί να προκλήθηκαν από φυτικές τροφές, όπως φασόλια, φακές, σπαράγγια, πράσινες μπανάνες κ.ά. Αυτές οι τροφές περιέχουν ινουλίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή αερίων. 

Είναι, όμως, και πρεβιοτική που σημαίνει ότι θρέφει τα καλά βακτηριδια στο μικροβίωμα του εντέρου, άρα τη χρειάζεστε στη διατροφή σας. 

Αν, ωστόσο, τα αέρια αυτά έχουν οσμή, αυτό μπορεί να είναι δείγμα ότι έχετε κάποια δυσανεξία –πράγμα σύνηθες με τη λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, με τη γλουτένη στα δημητριακά- που σημαίνει ότι κάποιο ένζυμο που είναι απαραίτητο για την πέψη αυτών των τροφών λείπει. 

Μπορεί, επίσης, αυτού του είδους τα αέρια να προκληθούν αν έχετε παρατηρήσει μειωμένη ποσότητα κοπράνων, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια έναντι της δυσκοιλιότητας.


Εξαιρετικά δύσοσμα αέρια


Όταν η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου μας διαταραχτεί, τότε έχουμε δυσβίωση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και πολύ δύσοσμα αέρια. 

Σ αυτή την περίπτωση, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά  μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των κακών βακτηριδιων και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας. 

Αν παρατηρήσετε επίμονα δύσοσμα αέρια και συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, φούσκωμα, ναυτία, κόπωση ή αιμορραγία, αυτά μπορεί να είναι σημάδια δυσαπορρόφησης, που εντοπίζονται σε παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή όταν υπάρχει υπερανάπτυξη κακών βακτηριδιων στο μικροβίωμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...