Ο γαύρος, και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών
Οσοι τωρα προσέχουν την υγεία τους έχουν περιορίσει τα χάμπουργκερ, τις μπριζόλες και τα αλλαντικά, υποκαθιστώντας τα με ψάρια και θαλασσινά.
Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι καλύτερες από το βόειο κρέας και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών , διαβήτη και καρκίνου.
Η επιλογή ψαριών και θαλασσινών που είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα -συγκεκριμένα μικρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες, και τα οστρακοειδη, όπως τα μύδια ειναι ο,τι καλυτερο για την υγεία και το περιβάλλον λέει ο Christopher Golden, επίκουρος καθηγητής Πλανητικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan.
Αλλά αντί για δημοφιλείς επιλογές θαλασσινών, όπως
ο σολομός εκτροφής ή ο τόνος σε κονσέρβα, σκεφτείτε τη σαρδέλα, προτείνει.
Γιατί να τρώτε μικρά ψάρια
Ο γαύρος, και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών όπως σίδηρος, ψευδάργυρος Β12 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα και να προάγουν μια καλύτερη ισορροπία των λιπιδίων στο αίμα.
Και επειδή τρώτε ολόκληρο το ψάρι (μαζί με τα κόκκαλα που είναι μικρά), τα μικρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, λέει ο Golden.
Τα μικρά ψάρια είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υδράργυρο και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε σύγκριση με μεγάλα είδη, όπως ο τόνος και ο ξιφίας.
Αυτά και άλλα μεγάλα ψάρια τρέφονται με μικρότερα ψάρια, μαζεύοντας τοξίνες.
Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον να τρώτε απευθείας μικρά ψάρια, αντί αυτα να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιχθυάλευρων, τα οποία γίνονται συχνά τροφή για ιχθυοκαλλιέργειες και παραγωγή χοιρινού και πουλερικών.
Οι ζωοτροφές γι αυτά τα είδη περιλαμβάνουν επίσης σιτηρά που απαιτούν γη, νερό, φυτοφάρμακα και ενέργεια για να παραχθούν, όπως ακριβώς τα σιτηρά που ταΐζονται στα βοοειδή, επισημαίνει ο Golden.
Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερο, η εκτροφή σολομού έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί λιγότερα ιχθυάλευρα και ορισμένες εταιρείες έχουν δημιουργήσει τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας που δεν απαιτούν καθόλου ιχθυάλευρα.
Τα μικρά ψάρια στη μεσογειακή διατροφή
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται η καλύτερη για την υγεία της καρδιάς, περιλαμβάνει μικρά ψάρια όπως σαρδέλα και γαύρο, λέει ο Golden.
Οι κονσέρβες αυτών των ειδών, οι οποίες είναι ευρέως διαθέσιμες και σε χαμηλότερη τιμή από τα φρέσκα ψάρια, είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, οι περισσότερες κονσέρβες αντζούγιας έχουν αλάτι και, επομένως, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Οστρακοειδή
Τα δίθυρα οστρακοειδή είναι υδρόβια με δύο κελύφη και περιλαμβάνουν μύδια, στρείδια, μύδια και χτένια. Γνωστά και ως μαλάκια, είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά αρκετά χαμηλά σε λιπαρά, επομένως δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 όσο τα μικρά, λιπαρά ψάρια.
Τα δίθυρα, ωστόσο, περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12.
Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στον σχηματισμό ερυθρών που μεταφέρουν οξυγόνο και διατηρούν τα νεύρα υγιή σε όλο το σώμα.
Και από την άποψη της πλανητικής υγείας, τα δίθυρα είναι από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης.
Τα δίθυρα μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο για τη φύση, επειδή δεν χρειάζονται τροφή και φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό, λέει ο Golden.
Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι τα δίθυρα μπορεί να μολυνθούν από απορροές, βακτηριδια, ιούς ή χημικές ουσίες στο νερό.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου