Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 


Μια ξύλινη κουτάλα γεμάτη ελιές και ελαιόλαδο.





Ανάλυση δεδομένων 92.383 επαγγελματιών υγείας, ερευνητές από το  Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν, 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια από τους ομολόγους τους που τηγανίζουν ζωικά λίπη.


Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open .

Για να αξιολογήσει πόσο ωφέλιμη θα μπορούσε να είναι η μεσογειακή διατροφή για τον γερασμένο εγκέφαλο, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πρώτα δεδομένα από δύο συνεχιζόμενες μελέτες υγείας: τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών 

(μια ομάδα γυναικών νοσοκόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο· δεδομένα που ελήφθησαν μεταξύ 1990 και 2018) 

και τους Επαγγελματίες Υγείας Μελέτη παρακολούθησης 

(μελέτη των ΗΠΑ για άνδρες επαγγελματίες υγείας· δεδομένα που ελήφθησαν μεταξύ 1990 και 2018).

Ως μέρος ενός διατροφικού ερωτηματολογίου, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν το επίπεδο πρόσληψης ελαιολάδου κάθε τέσσερα χρόνια. 

Ο αριθμός των θανάτων από άνοια (4.751) διαπιστώθηκε από τα πιστοποιητικά θανάτου.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα είχαν, κατά μέσο όρο, 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σχέση με οσους κατανάλωναν σπάνια ή δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο.

Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική αφού τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη άλλοι διατροφικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης της μεσογειακής διατροφής.

Οι συμμετέχοντες με το αλληλόμορφο ε4 του γονιδίου της απολιπο πρωτεΐνης Ε (APOE) –γενετικου παράγοντα κινδύνου για άνοια– είχαν 5-9 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη φορείς να πεθάνουν από άνοια, ωστόσο τα προφανή οφέλη του ελαιολάδου εξακολουθούν να παραμένουν αφού οι ερευνητές υπολόγισαν για τον παράγοντα.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων μαργαρίνης την ημέρα με ελαιόλαδο θα συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια. 

Ωστόσο, αυτό το όφελος δεν θα ήταν αναμενόμενο εάν αντικαταστήσετε το βούτυρο και άλλα φυτικά έλαια.Αν και η σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και των λιγότερων θανάτων από άνοια παρατηρήθηκε μόνο - δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογική - οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν διατροφικές συμβουλές για τη χρήση ελαιολάδου και άλλων φυτικών ελαίων ως πιθανή στρατηγική για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και πρόληψη της άνοιας.«Η μελέτη μας ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και υποδηλώνει ότι αυτές οι συστάσεις όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η Anne-Julie Tessier , μεταδιδακτορική υπότροφος στο Harvard TH Chan School of Public Health. .«Η επιλογή του ελαιόλαδου, ενός φυσικού προϊόντος, αντί για λίπη όπως η μαργαρίνη και η εμπορική μαγιονέζα είναι μια ασφαλής επιλογή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας».Αρκετές προηγούμενες μελέτες , συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τη γνωστική έκπτωση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αναλυθούν τα οφέλη του ελαιολάδου από τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το λάδι είναι τουλάχιστον μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα ζωικά λίπη.«Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δυνητικά έχοντας άμεση επίδραση στον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο Tessier. «Είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία». Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής . ΤΑναφορά: Tessier A, Cortese M, Yuan C, et al. Κατανάλωση ελαιολάδου και ποιότητα διατροφής και κίνδυνος θανάτου από άνοια.  J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...