Η μελέτη διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Ανέλυσε τη διατροφή 114.000 ενηλίκων Αμερικανών για μια περίοδο 30 και πλέον ετών.
Απεκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετώπιζαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 8% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Οι τέσσερις κύριοι τύποι υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου είναι οι εξής:
- Αλλαντικα
- Ποτά με τεχνητά γλυκαντικά
- Επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά
- Υπερεπεξεργασμένα δημητριακά
Τα αλλαντικα συνδέθηκαν πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η συνολική ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.
Ο συγγραφέας της μελέτης Mingyang Song, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής, δήλωσε:
Τα δημητριακά και τα ψωμιά ολικής άλεσης θεωρούνται επίσης υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά περιέχουν και διάφορα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Απ την άλλη, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι τα αλλαντικα, τα ποτά με ζάχαρη και και με τεχνητά γλυκαντικά.
Αν ακολουθούν μια -σε γενικές γραμμές- υγιεινή διατροφή, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να φοβούνται.
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μας κάνουν κακό;
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικά πρόσθετα και έχουν τροποποιηθεί σημαντικά από την αρχική τους μορφή.
Συνήθως υφίστανται πολλή βιομηχανική επεξεργασία, καθώς είναι σχεδιασμένα για να μένουν πολύ καιρό στα ράφια, να μεγιστοποιούν τα κέρδη των παραγωγών και να γίνονται πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές μέσω της βελτιωμένης γεύσης τους.
Τέτοια προϊόντα συχνά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού, σακχάρων και λιπών.
Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερες, καθώς τα στοιχεία συνδέουν ολοένα και περισσότερο την κατανάλωσή τους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των γαστρεντερικών παθήσεων και της κατάθλιψης.
Άνθρωποι που έβγαλαν αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους, ανέφεραν σοβαρή σωματική βελτίωση.
Ενώ όμως η σχέση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των χρόνιων ασθενειών αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν τους περιορισμούς των μελετών παρατήρησης, οι οποίες καταδεικνύουν συσχέτιση αλλά όχι απαραίτητα σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη του Χάρβαρντ, φάνηκε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των ποσοστών θνησιμότητας μειώθηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ποιότητα της συνολικής διατροφής.
Ουσιαστικά, μια υψηλής ποιότητας διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Σύμφωνα με Δρα Chris Van Tulleken, ειδικό στα λοιμώδη νοσήματα και συγγραφέα του μπεστ-σέλερ Ultra-Processed People
αν κάτι είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που δεν συναντάμε συνήθως σε κουζίνα σπιτιού, τότε πρόκειται για υπερ-επεξεργασμένο τρόφιμο».
Πηγή: Express
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου