Για την απόφραξη των αρτηριών εχουμε ηδη μιλησει
https://kosmaser7.blogspot.com/2024/12/blog-post_75.html
είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών και άλλων ουσιών, στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους.
Αυτή η πλάκα, όπως ονομάζεται, που συσσωρεύεται στις αρτηρίες αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, και για άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
Η απόφραξη των αρτηριών μπορεί να παραμείνει «αθόρυβη» για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες. Όμως, ο ελεύθερος χώρος μέσα στην αρτηρία μικραίνει υπερβολικά κι έτσι δεν μπορεί να περάσει αρκετό αίμα.
Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει από μια φραγμένη αρτηρία είναι να αποσπαστεί ένα τμήμα πλάκας και στη συνέχεια να σχηματιστεί γύρω από αυτό θρόμβος.
Αποτέλεσμα είναι ο θρόμβος να αποκόπτει τη ροή αίματος στην αρτηρία και να προκαλείται έμφραγμα ή εγκεφαλικό .
Η υγιεινή διατροφή αποτελει βασικη προϋποθέση για να διατηρηθεί η υγεία της καρδιάς.
Τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά. Ας δουμε τις απαγορευμένες τροφές.
– Κόκκινο κρέας:
Οσοι καταναλώνουν καθημερινά κόκκινο κρέας, μοσχάρι ,αρνί, έχουν υψηλά επίπεδα ΤΜΑΟ (Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης), μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.
Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενεχει ηυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
– Κονσερβοποιημένα λαχανικά και σούπες:
Περιέχουν πολύ αλάτι, το οποίο αυξάνει την πίεση και τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα περισσότερα είναι γεματα συντηρητικά και ειδικά γλουταμινικό μονο-νάτριο, το οποίο έχει συνδεθεί με αίσθημα παλμών.
– Κατεψυγμένα γεύματα:
Πολλά από αυτά είναι πλούσια σε νάτριο και συντηρητικά. Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000mg και πολλά από αυτά τα έτοιμα γεύματα έχουν πάνω από τη μισή ποσότητα, την οποία παίρνετε σε μόλις ένα γεύμα.
– Αλλαντικά:
Σαλάμια, μπέικον, λουκάνικα κλπ. έχουν πολύ αλάτι .
Είναι γεματα κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη, η οποία δημιουργεί αθηρωματική πλάκα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
– Κρέμες καφέ:
Περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι πηγή τρανς λιπαρών που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
– Προϊόντα ζύμης:
Τα ψημένα προϊόντα ζύμης, όπως μπισκότα, τάρτες και έτοιμες πίτες, είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιακή νόσο. Περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία βλάπτει την υγεία της καρδιάς.
– Παγωτό:
Μισό φλιτζάνι παγωτού με γεύση βανίλια έχει πάνω από τέσσερα γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης κατανάλωσης για τους ενήλικες.
– Τηγανητά:
Η διαδικασία τηγανίσματος των τροφών δημιουργεί τρανς λιπαρά. Μόλις 120 γραμμάρια τηγανητού κοτόπουλου έχουν χοληστερόλη ίση με αυτή που περιέχουν 11 φέτες μπέικον
– Αναψυκτικά:
Οσοι καταναλώνουν αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό και καρδιακή νόσο.
– Σουφλέ ζυμαρικών:
Είναι γεματα λιπαρά και αλάτι με πολλές θερμίδες που βλάπτουν την καρδιά.
– Συκώτι:
Μπορεί να είναι πηγη σιδηρου, αλλά αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, τα μισά λιπαρά που περιέχει μια μερίδα συκώτι είναι κορεσμένα.
– Τυρί cottage:
Μπορεί να μην είναι πολύ αλμυρό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει νάτριο. Το τυρί cottage έχει πολύ αλάτι, το οποίο αυξάνει την πίεση, ακυρώνοντας τα οφέλη που σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο.
newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου