Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.
Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμερα εκατομμύρια στον πλανήτη συναλλάσσονται με αλάτι.
Λίγη ιστορία, που αξίζει τον κόπο το αλάτι λατινικά είναι sal φραγκικα sel , αγγλικά salt.
Οι λεγεωνάριοι εισπράττανε ένα χρηματικό επίδομα για ν αγοράζουν το αλάτι τους, και αυτό το επίδομα λεγόταν salarium, σα να λέμε αλατικό. Κι από αυτό βγαίνει το σημερινό salaire των Φράγκων ή το salary των Αγγλων, που έφτασε, στην Ιαπωνία, όπου ο μισθωτός εργαζόμενος λέγεται sarariman , από το αγγλικό salary-man.
Απ τη λατινική ρίζα sal βγαίνει η σαλάτα, αλατισμένη αλλά και το σαλάμι.. επίσης η σάλτσα απορρέει από το.. salsus = αλατισμένος,
η σαλαμούρα δηλ. την άλμη το αλάτι νοστιμίζει ο,τι τρώμε μεταφορικά χαρακτηριζει, κάθε τι που προκαλεί ευχαρίστηση
Ο πνευματώδης, αλατίζει,νοστιμίζει τη συζήτηση, ενώ ο¨ανάλατος¨ είναι ο βαρετός.
Η εικόνα αυτή του αλατιού ως του στοιχείου που νοστιμίζει και συντηρεί τα άλλα φαγητά μας παραπέμπει στο Ευαγγελικο.
Υμείς Εστέ Το Άλας Της Γης· Εάν Δε Το Άλας Μωρανθή, Εν Τίνι Αλισθήσεται;
Χαίρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου