Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

 







Το καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πώς επηρεάζει το ζάχαρο στο αίμα, ειδικά όσοι έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.

1. Γλυκαιμικός δείκτης vs Γλυκαιμικό φορτίο

  • Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) του καρπουζιού είναι υψηλός (~72), πράγμα που σημαίνει ότι η γλυκόζη του απορροφάται γρήγορα.

  • Όμως, το γλυκαιμικό φορτίο (GL) είναι χαμηλό, γιατί το καρπούζι έχει πολύ νερό και λίγους υδατάνθρακες ανά μερίδα.

Αυτό σημαίνει ότι 

μια μικρή ποσότητα καρπουζιού μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, ακόμα και από άτομα με διαβήτη, εφόσον είναι εντός των συνολικών ημερήσιων υδατανθράκων.

2. Θρεπτική αξία

  • Πλούσιο σε νερό (90%), βοηθά στην ενυδάτωση.

  • Περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά (όπως το λυκοπένιο), και μικρή ποσότητα φυτικών ινών.

  • 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 30-35 θερμίδες και 7-8 γρ. υδατάνθρακες.

3. Συμβουλές για κατανάλωση

  • Προτίμησε μικρές ποσότητες (1 φλιτζάνι ή ~150γρ).

  • Κατανάλωσέ το μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης ή λίπους  για να επιβραδύνεις την απορρόφηση της γλυκόζης.

  • Απόφυγε το καρπούζι με άδειο στομάχι ή σε μεγάλες ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ..ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΑ

    Αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα); Τα αιμοπετάλια είναι μικρά, άπυρηνα κύτταρα ή κυτταρικά θραύσματα που παράγονται στον μυελό των οστών και ...