Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Σκλήρυνση-κατά-πλάκας:-Μερικά-τρόφιμα-μπορεί-να-επηρεάζουν-την-εξέλιξή-της



Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη Πολλαπλη Σκλήρυνση 

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές έρευνες.

Η Πολλαπλη Σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει  την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία,  η σωστή διατροφή επηρεάζει την πορεία της νόσου. 

Τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό φαίνεται να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων.

Αντίθετα, το υπερβολικό αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό. 

Μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ωμέγα-3, βιταμίνη D και φυτικές ίνες, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο «σύμμαχο» για όσους ζουν με τη νόσο.

Συμπτώματα – Σημάδια


Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα στα άκρα

Ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα

Θολή ή διπλή όραση

Κόπωση που δεν περνά εύκολα

Δυσκολία στη συγκέντρωση 


Μερικά τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν την εξέλιξή της


Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων επιδεινώνει την 

Πολλαπλη Σκλήρυνση, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Μελετώντας επί μία πενταετία ασθενείς που μόλις είχαν εκδηλώσει το πρώτο σύμπτωμα της νόσου διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν πρόχειρο φαγητο , ανέπτυσσαν με την πάροδο του χρόνου συχνές εξάρσεις της νόσου. 

Απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους, εξ άλλου, κατέδειξαν περισσότερη δραστηριότητα στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι βλάβες της νόσου.

Θα συνιστούσα αποχη απο υπερεπεξεργασμένες τροφες ως μία πολύτιμη, υποστηρικτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πρώιμης Πολλαπλης Σκλήρυνσης, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Gloria Dalla Costa, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.


Όπως εξήγησε, είναι μία συμπληρωματική σύσταση προς τους ασθενείς με  πολλαπλή σκλήρυνση, εφάμιλλη με την λήψη βιταμίνης D ή την διακοπή του καπνίσματος. 

Η προσεγμένη διατροφή δεν αντικαθιστά τις καθιερωμένες θεραπείες. Απλώς τις συμπληρώνει. «Είναι μία χαμηλού κινδύνου, αλλά δυνητικά πολύ ωφέλιμη παρέμβαση».



Ποια είναι

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα 


Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Περιέχουν  πλήθος χημικών προσθέτων, που βελτιώνουν τη γεύση, το χρώμα, τη διάρκεια ζωή, την σταθερότητά τους .

Δεν περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες,  ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες. Ενδεικτικά :

Τα ψωμιά του εμπορίου 

Τα δημητριακά για πρωινό

Τα γιαούρτια με γεύσεις

Τα χοτ ντογκ και άλλα αλλαντικά

Πολλά κατεψυγμένα τρόφιμα, 

Τα πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ

Τα αναψυκτικά


Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Θεραπεία & την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2025).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 5 χρόνια την εξέλιξη της υγείας 451 ασθενών, οι οποίοι μόλις είχαν διαγνωσθεί με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS). 

Αυτό είναι ένα νευρολογικό επεισόδιο με συμπτώματα πολύ ύποπτα για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα εξελιχθεί σε αυτήν.

Οι πάσχοντες από αυτό συχνά έχουν για πολύ καιρό εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους. 

Αυτές θυμίζουν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου, στην οποία μπορεί τελικά να εξελιχθεί.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν σε εξειδικευμένες αναλύσεις αίματος, για να αξιολογούν αξιόπιστα οι ερευνητές πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν.

Όπως διαπίστωσαν, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν σχετίζονταν με την έναρξη της πλήρους σκληρύνσεως . 

Ωστόσο οι ασθενείς που τα κατανάλωναν είχαν περισσότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου. 

Είχαν χαμηλότερη νευρολογική λειτουργία.

Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 30% περισσότερες εξάρσεις στη διάρκεια της 5ετίας απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν τα λιγότερα. 

Μετά από δύο χρόνια, εξ άλλου, είχαν υψηλότερα ποσοστά νέων, ενεργών εγκεφαλικών αλλοιώσεων. 

Είχαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος των υπαρχουσών αλλοιώσεων.

Η πρακτική σημασία

Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ασκούν χρονία φλεγμονώδη δράση, που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή

Με άλλα λόγια, δεν πυροδοτούν την σκλήρυνση , αλλά την ενισχύουν, εξήγησε η Dr. Della Costa.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους δημιουργεί μία αλληλουχία βιολογικών διεργασιών που ενισχύουν την φλεγμονώδη δραστηριότητα της πολλαπλής σκληρύνσεως», είπε.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.

Τροφές που Βοηθούν

Λιπαρά ψάρια Πλούσια σε ωμέγα-3 που μειώνουν τη φλεγμονή.

Ελαιόλαδο και καρύδια: 

Καλή πηγή «καλών» λιπαρών και αντιοξειδωτικών.

Πράσινα λαχανικά: Παρέχουν μαγνήσιο και βιταμίνες που στηρίζουν το νευρικό σύστημα.

Τροφές με βιτ D (αυγά, μανιτάρια, γάλα): Ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αν ζεις με Σκλήρυνση , να θυμάσαι πως κάθε μικρή αλλαγή στη διατροφή σου μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Δεν χρειάζονται υπερβολές ή αυστηρές δίαιτες – αρκεί να δίνεις στο σώμα σου τροφές που το βοηθούν να λειτουργεί καλύτερα. 


Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η θετική στάση είναι τα τρία «κλειδιά» για καλύτερη ποιότητα ζωής. Φρόντισε τον εαυτό σου καθημερινά – γιατί η δύναμη ξεκινά από μέσα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Ω3 ΚΑΙ Ω6

  Ολα βασιζονται στην ισορροπια. Ετσι για να στηριχθούν οι κυτταρικές μεμβράνες, χρειάζεται μια αναλογία 3:1 ανάμεσα στα Ωμέγα-6 και τα Ωμέγ...