alt

Οπως έχουμε σχολιάσει πολλές φορές στον παρελθόν, η βραδυνή έξοδος για τον Ελληνα, είναι κάτι το δεδομένο, οχι στο εύφορο παρελθόν, αλλά και σήμερα ακόμη, την εποχή των ισχνών αγελάδων.Τα διάφορα ψητοπωλεία οβελιστήρια υπάρχουν και τέτοια, κι όχι μόνο στη Βάρη ) σουβλατζίδικα, αλλά κι οι παστερίες, τα κινέζικα, κι ένα σωρό άλλα καταστήματα φαγητού είναι πάντα γεμάτα, (παρόλο τον υψηλό ΦΠΑ.) Κι όλα καλά, κάτσαμε παραγγείλαμε της ώρας, για νάμαστε σίγουροι, κι αρχίσαμε να μασουλάμε φρυγανισμένο ψωμί με λάδι και ρίγανη τα ακρυλαμίδια που λέγαμε), λίγο κρασάκι, καμμιά σαλάτα,τα τηγανητά τυροπιτάκια, το λαχταριστό λουκάνικο 
και μην τρώς λαίμαργα Κωστακη, θα χορτάσεις και δεν θα φας μετά την μπριζόλα σου. https://ihthielaio.wordpress.com/2013/05/13/ alt


Και νά ύστερα απο 45 λεπτά της ώρας, κι ενώ ήδη χωνεύαμε ταπρώτα ήρθαν τα κρέατα.Οντως απίθανα τα σουβλάκια, αλλά και το ψητό κοτόπουλο, και η χοιρινή όνειρο, κι η μοσχαρίσια, κι αυτά τα μπιφτέκια άλλο πράμα και το συκώτι να λιώνει στο στόμα.Για να δούμε όμως τί κινδύνους διατρέχουμε απ τα διάφορα ψητα κρέατα ,που διαλέγουμε κι απολαμβάνουμε σε ακριβά και μη εστιατόρια της πόλης μας Τα τελευταία  χρόνια, τα κρούσματα που συνδέονται με το κρέας γενικώς, έχουν μειωθεί. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για τους καταναλωτές.


alt


Ας πούμε το κοτόπουλο, που αποτελεί παντα μια απλή, εύκολη, νόστιμη και φτηνή λύση για φαγητο ενέχει..Υψηλότατο κίνδυνο μολύνσεων.Οπως και να το μαγειρέψουμε στο φούρνο ή στη σχάρα, στήθος ή μπούτι, το κοτόπουλο είναι πρώτο στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα κρέατα.
Η  Σαλμονέλα,είναιένα γένοςπαθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηριδίων  εξαιρέσεις τα μη κινητάSalmonella Gallinarum και Salmonella Pullorum, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι.Τις ασθένειες αυτέςτις λέμε γενικά σαλμονέλλωση.
Δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας :
η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση. 
Προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο τουλεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.


alt


Προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες 
Το Clostridium Perfringens
To κρέας του κοτόπουλου αν δεν ψηθεί καλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, το ίδιο και τα υπολείμματά του στους πάγκους της κουζίνας και τα μαχαιροπήρουνα.altΤα κάθε είδους μπιφτέκια, κεμπάπ, κιμαδες, γιαουρτουλού, και λοιπά κυρίως εδέσματα της γείτονος, νόστιμα μεν, αλλά θανατερά δε, αποτελούν Υψηλότατο κίνδυνο μολύνσεων με το βακτήριο E. Coli(Το Escherichia coli E. coli) 
Συνήθως τα στελέχη αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, όντας αβλαβή και μπορούν να ωφελήσουν τους ξενιστές τους εμποδίζοντας την εγκατάσταση άλλων παθογόνων βακτηρίων μέσα στο έντερο. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή, αλλά το O157:H7 παράγει πολύ την ισχυρή τοξίνη verotoxin (VT) που μοιάζει με τη Shiga και καταστρέφει το έντερο. 
Αυτή η τοξίνη είναι εφάμιλη των παραγώγων του Shigella dysenteriae και προκαλεί αιμορραγική κολίτιδα στο ξενιστή. Επίσης, όταν βρεθεί σε διπλανά όργανα όπως τηνουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξηΤο βακτηριδιο δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει όταν ζεσταίνεται στους 70 °C.. για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
alt

Ο κιμάς βοδινού κρέατος σχετίζεται και με ασθένειες που αποδυναμώνουν τα αντιβιοτικά, που καταπολεμούν τη σαλμονέλα.Στελέχη των βακτηριδιων E. coli και  σαλμονέλας, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους, σε νοσηλεία, σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο.Για να δούμε και την πρώτη μας επιλογή, οταν τρώμε έξω τη Μοσχαρίσια μπριζόλα, η οποία ενεχει  Υψηλό κίνδυνο μολύνσεων.Ετσι λοιπόν.Σχεδόν οι μισές δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τις μπριζόλες, προκαλούνται από το βακτηριδιο E. Coli. και με το Clostridium perfringens, που συνδέεται με την εσφαλμένη θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα. Το βακτηριδιο της σαλμονέλας ευθύνεται επίσης, για σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μοσχαρίσιας μπριζόλας.


alt

Η Γαλοπούλα τώρα που δεν συνηθίζεται να τρώγεται έξω, αλλα στο σπίτι, αποτελεί επίσης.. Υψηλό κίνδυνο..Όπως και με το κοτόπουλο, οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γαλοπούλα συνδέονται με τοClostridium perfringens και τη σαλμονέλα. Το Clostridium perfringens , οπως ηδη είπαμε..ευδοκιμεί σε μαγειρεμένα φαγητά που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα. Δεν είναι τυχαίο, που ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας γαλοπούλας που καταναλώνεται εκείνη την περίοδο.Επίσης, καταναλωτές που δεν έχουν εμπειρία στο να χειρίζονται ολόκληρο το ωμό πτηνό πριν το ψήσιμο, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον κινδύνους. Απλά λάθη στον χειρισμό, μπορούν εύκολα να στήσουν παγίδες και να δημιουργήσουν εστίες μόλυνσης σε κουζίνες και πιάτα που δεν καθαρίζονται σωστά.Το Βοδινό ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα, αποτελεί Μεσαίο-υψηλό κίνδυνο η μεγάλη διάρκεια ψησίματος που απαιτεί το μαγείρεμα στα κάρβουνα όντως προφυλάσσει από κινδύνους που προκαλούν ταβακτηριδια, αλλά πολλές φορές, ιδίως όταν ¨πέσουν¨τα κάρβουνα..η χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους.Το μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στα κάρβουνα, επιτρέπει την ανάπτυξη σταφυλόκοκκου και του βακτηρίου Clostridium perfringens.

alt

Το 40% περίπου των ασθενειών που σχετίζονται με το ψήσιμο στα κάρβουνα, συμβαίνει σε εστιατόρια, όπου η διατήρηση των τροφίμων σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Όταν τα εστιατόρια μαγειρεύουν για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κάρβουνα  και το αφήνουν στη συνέχεια για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργούν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το Clostridium perfringens.Αν τώρα, ύστερα απ όλα αυτά σας.εμεινε ακόμα όρεξη για φαγητό έξω Προτιμήστε ένα κατάστημα που εμπιστεύεστε.

alt

Επιλέξτε παϊδάκια και μια σαλάτα.Μην φάτε τα λαδωμένα  πλην πεντανόστιμα απ το λάδι, το αλάτι και τη ρίγανη  ψωμια.
Και περιοριστείτε στα 3 ποτηράκια κόκκινο κρασί.

alt
Και προς Θεού οχι παραπάνω απο 2-3 λουκουμάδες με μέλι ...
Χαίρετε..