Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Η ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 










Κατ αρχας, μιλωντας για  Γεροντολογια να ξεκαθαρισουμε τί ακριβως ειναι.

Προκειται  για την επιστήμη που μελετά την  βιολογική  και  ψυχολογική παράμετρο του γήρατος.

Τις φυσικές διανοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαινουν, καθώς  γερνάμε, όπως και την διαδικασία ,φθορές αλλά και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.






Στην ιατρικη μας κοινοτητα, ο Γεροντολόγος ως ειδικότητα δεν υφίσταται , τη στιγμη  που η Γεροντολογία δεν είναι αναγνωρισμένη ειδικότητα στην Ελλάδα, την Αγγλία,  παρ όλο που  Πτυχία Bachelor  και Master χορηγουνται απο διαφορα, μικρα, μεγάλα κι αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Ευρωπης.





Στοχεύει στην φροντίδα  των ηλικιωμένων, την πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών.Υπ όψιν πως διδάσκεται και ως μάθημα επιλογής στις ιατρικές σχολές.

Να σημειωσουμε πως τα περισσότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την γεροντολογία, είναι ιατρογενη.

Όσοι λοιπόν αυτοαποκαλούνται Γεροντολόγοι ή Γηρίατροι είναι γενικοι ή ειδικοι παθολογοι ή έχουν άλλες ειδικότητες ,και απλώς έχουν κάνει ένα μεταπτυχιακό. 

Έτσι δεν υφίσταται στην  Ελλάδα αναγνωρισμένη ειδικότητα Γεροντολόγου ούτε και Σύλλογος  επαγγελματικός Γεροντολόγων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, των Νοσηλευτών, των Ψυχολόγων, των Φυσιοθεραπευτών, των Διαιτολόγων κλπ. 





Γηράσκω αεί διδασκόμενος

Οι εμπειρίες, οι κοινωνικές συναναστροφές, η ίδια η ζωή είναι οι δάσκαλοι, οι οποίοι μας διδάσκουν καθημερινά είτε εκούσια, είτε ακούσια. 

Η ζωή μας επηρεάζεται από τις αλλαγές στην κοινωνία μας, στους οικογενειακούς μας δεσμούς, από την κατάσταση της υγείας μας ψυχικής και σωματικής, από την απώλεια των παραδόσεων και των αξιών.








Εδω επικεντρώνουμε  στις αλλαγές που συνοδεύουν τη μετάβαση στην τριτη περίοδο της ζωής μας. 

Η περίοδος αυτή συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, οπως ειναι ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, η πιθανή χειροτέρευση της υγείας, οι  αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση  απώλεια κοινωνικών δεσμών με συναδέλφους απώλεια συντρόφου ήφίλων, παιδιά που  φεύγουν από το πατρικό σπίτι, και πολλα αλλα. 

Εδω φτανουμε σ ενα τεχνητο αδιεξοδο. Μια προσεκτικη εκτιμηση των παραγοντων υγειας.

Η σωστη φαρμακευτικη αγωγη. 

Η προφυλαξη απο νοσογονες καταστασεις, και πανω απ ολα η πιστη μας οτι η ζωη αυτη δεν εινα παρα το πρελουδιο για μιαν αλλη ζωη, μπορει να μας εξασφαλισει μιαν ειρηνικη πορεια μεχρι το τελος.


 Χαιρετε






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΟΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ..

  Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συχνά   συμπτώματα   στον κόσμο και προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, απ' όλα τα πλάτη και τα μήκη...