Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΡΕΒΥΘΙΑ..ΦΘΗΝΑ..ΤΑΠΕΙΝΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ

 










Τα ρεβυθια βοηθουν στην υγεία οστών, μυών δέρματος αλλα και στο σύνολο του οργανισμού.

Για οσους έχουν κόψει ή περιορίσει το κοκκινο   κρέας, ένα πιάτο   ρεβύθια με ρύζι στον ατμο μπορεί να προσφέρει οση ποσότητα πρωτεϊνών χρειαζεται καποιος στη διατροφή του καθώς ένα φλιτζάνι ρεβύθια διαθέτει σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε πρωτεΐνες.






Τα  ρεβυθια  αποτρέπουν διάφορα προβλήματα υγείας:

Για διαβητικούς

Ένα φλιτζάνι ρεβύθια 164 γρ. περιέχει 12,5 γρ. φυτικών ινών, οι οποίες ωφελούν τους διαβήτικους. Μια μελέτη του 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου Ι. 

Αντίστοιχα το 2018, μια επανεξέταση μετα-ανάλυσης βρήκε ότι διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της  γλυκόζης στο αίμα και  του κινδυνου διαβήτη τύπου ΙΙ.







Σίδηρος, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ρεβύθια συνεισφέρουν στη δομή και τη δύναμη των οστών. 

Έτσι, το όσπριο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή όσων φροντιζουν  την οστεοπόρωση.






Για την αποτροπή υψηλής αρτηριακής πίεσης,  συνισταταο ο  περιορισμό της πρόσληψης  χλωριουχου νατρίου και η αύξηση πρόσληψης καλίου. 







Ετσι λοιπον προτεινεται  για ενηλίκους η κατανάλωση  4.700 mg καλίου την ημέρα. 







Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ρεβύθια παρέχει 474 mg καλίου.



Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο που περιέχουν τα ρεβύθια υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. 







Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να αποβάλει  ελεύθερες ρίζες, με το σελήνιο και τη β-καροτίνη που περιέχουν τα ρεβύθια 

Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 6,1 μικρογραμμάρια σεληνίου. 

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες των ρεβιθιών  συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο παχυ εντερο.


Μελέτη του 2006 βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη κακή LDL χοληστερόλη όταν ακολουθούσαν διατροφή  με ρεβύθια συγκριτικά με διατροφή με επιπλέον σιτάρι, για πέντε εβδομάδες. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι και εδώ υπεύθυνες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.



Οι διατροφικές φυτικές ίνες βοηθούν στην υγεία του  πεπτικου  σωληνα και προάγουν την κινητικότητα του εντέρου. 

Λειτουργούν ως διογκωτικοί παράγοντες,και  αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό 

Η αίσθηση πληρότητας   μετά το φαγητό  βοηθα στη μείωση της όρεξης και της θερμιδικής πρόσληψης.





Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 4,7 mg σιδήρου, δηλαδή λίγο περισσότερο από το μισό των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε σίδηρο. 

 Παρέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο.






ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...