Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΦΑΣΟΛΙΑ...ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ..ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ
















Δεν είναι πολλοι αυτοι που συμπαθουν ένα πιάτο με φασόλια, ούτε κι εκείνοι που θα τα καταναλώσουν με ευχαρίστηση ή θα τους έχουν μια μόνιμη θέση στο τραπεζι καθε μερα.

Τέσσερις  λόγοι που τα φασόλια προάγουν την υγεία του πεπτικού και τα προκρίνονται ως 

ιδανική πηγή πρωτεΐνης.


1. Ποιοτική πρωτεΐνη


Η πρωτεΐνη αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων που συνδέονται μεταξύ τους. 

Τα φασόλια έχουν πολλα αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Μιλώντας με αριθμούς, τα φασόλια είναι μια υπερτροφή που εξασφαλίζει το 30% έως 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν το εντερικό μικροβίωμα, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. 

Ένα ακόμα σημαντικό  πλεονέκτημα: σε αντίθεση με πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά .

2. Φυτικές ίνες

Χάρη στην αφθονία τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα φασόλια αναδεικνύονται σε φύλακα του γαστρεντερικού συστήματος συμβάλλοντας στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, του ζαχάρου  και της χοληστερόλης, βελτιώνοντας τα συμπτώματα του 

συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και μειώνοντας τον κίνδυνο:

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καλυπτουν τη συνολική υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης μέσα από τον περιορισμό της LDL χοληστερόλης, καθώς και την πίεση και  φλεγμονή.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο 

European Journal of Clinical Nutrition, 

Οι φυτικες ινες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακων , με αύξηση κατά 10 γραμμάρια ημερησίως και οδηγούν σε 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμια .​​

3. Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με ειδικούς από την  Κλινική Mayo , κάποιοι μηχανισμοί  βοηθούν να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε το μικρότερο βάρος τρωγοντας καθημερινα λιγα φασολια:





4. Άφθονα σε αντιοξειδωτικά

Καθημερινα, με τις διαφορες δραστηριοτητες οπως : γυμναστική, χώνεψη του φαγητού, κάπνισμα ή την έκθεση στο ηλιακό φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση, το σώμα μας  σχηματίζει ασταθή μόρια 

τις ελεύθερες ρίζες. 

Οι ελεύθερες ρίζες  προκαλουν οξειδωτικό στρες, διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμμετέχει στην εκδήλωση ασθενειών  όπως 

καρκίνο,  διαβήτη, οι καρδιακα , Αλτσχάιμερ,  Πάρκινσον,  εκφυλιση ωχράς κηλίδας και  γεροντικό καταρράκτη.

Εργαστηριακά πειράματα εδείξαν ότι αντιοξειδωτικά όπως και το φυλλικό οξύ που αφθονούν στα φασόλια δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης.


Ποιοι πρέπει να προσέχουν






Τα φασόλια  ισως αποτελουν μια δυσάρεστη εμπειρία για άτομα με ευαισθησίες στο πεπτικό, στα οποία μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα.


Έπειτα, κάποιες ενώσεις στα φασόλια μπορεί να επιδεινώσουν καταστάσεις υγείας, όπως 

η τυραμίνη στη φάβα 

που ίσως θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με χρόνιες και συχνές κεφαλαλγίες ή υπέρταση

Ολοι υπολοιποι καλο θα ηταν να υιοθετησουν αυτο το φθηνο κι ευεργετικο δωρο της φυσης : 

Τα ταπεινα φασολια. 

Χαιρετε.





 

ΠΗΓΗΓ: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...