Μελέτες δείχνουν ότι καποιες αλλαγες στον τρόπο ζωής μπορουν να μειώσουν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. 

1. Άσκηση- Περπατημα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα  μειώνει τη διαστολική πίεση. 

Ατομα που περπατουσα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είχαν διαστολική πίεση 5 έως 6 μονάδες χαμηλότερη συγκριτικά με όσους δεν είχαν σωματική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί συνιστούν  30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.  δραστηριότητες  όπως περπάτημα, τένις, κολύμπι και ποδηλασία.

2. Υγιεινή διατροφή 

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί, ότι μειώνει την πίεση. Ετσι εχουμε κατανάλωση  φυτικών ινών καλίου και επιλογή ομάδων τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά,  ξηρους καρπους, γαλακτοκομικά  πουλερικά και ψάρια 

Κοβουμε  τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εκείνα με υπερβολικό αλάτι, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη. 


3. Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

Αλλά αν το κόψετε αυτομάτως μειώνετε την πίεση και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.


4. Ύπνος

Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερες. 

Ο μη επαρκής ύπνος ή το ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να συμβάλει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, ρωτήστε σχετικά τον γιατρό 



Medication-pills-xapia



Φάρμακα

Αν και οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη διαχείριση της πίεσης στο σπίτι, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ένα φάρμακο όπως διουρητικά, αναστολείς μετατροπέων αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs), καθώς και αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Είναι σημαντικό να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ακριβώς όπως σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας, την ίδια ώρα κάθε μέρα και χωρίς να χάνετε δόσεις.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες

Οι ακόλουθες μέθοδοι σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη συμβατική ιατρική θεραπεία, αλλά μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μείωση της διαστολικής αρτηριακής σας πίεσης:

Συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Ατομα που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση