Ο διαβήτης ελεγχει τη ζωη σου. Μονη λυση η πρόληψη και αντιμετώπιση της η σωστή διατροφή.
Εάν παραγνωρισθεί ο ρόλος της, η ρύθμιση με οποιοδήποτε φάρμακο, δυσχεραίνεται και στη συνέχεια γίνεται ανέφικτη.
Πολλοι που πάσχουν από Διαβήτη, οι οποίοι δυσκολεύονται να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν φυτικά προϊόντα, που υπόσχονται απώλεια βάρους και μεταβολικές επιδράσεις.
Ένα από αυτά είναι το ξύδι.
Μια γευστική συνήθεια που γιατρεύει
Η κατανάλωση του με τα γεύματα χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του διαβήτη, πριν την ανακάλυψη των αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό γλυκόζης, καθώς και στην παχυσαρκία.
Το βασικό συστατικό του είναι το οξικό οξύ.
Επίσης περιέχει άλλα οργανικά οξέα όπως το φορμικό, το γαλακτικό και το ταρταρικό οξύ,
αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πολυφαινόλες (κατεχίνες).
Αρκετές μικρές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξυδιού πριν το γεύμα , μειώνει τα μεταγευματικά ζαχαρα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, προδιαβήτη καθώς και στους υγιεις .
Η μοναδική μελέτη που υπάρχει στη βιβλιογραφία και η οποία αφορά άτομα με διαβήτη τύπου-Ι, σχεδιάστηκε από Έλληνες ερευνητές, με τη βοήθεια του Τεχνητού Παγκρέατος, που επιτρέπει τη συνεχή μέτρηση και καταγραφή της γλυκόζης.
Στην εν λόγω μελέτη, η κατανάλωση μιας δόσης 30ml ξυδιού, πριν από την έναρξη μεικτού γεύματος, μείωσε τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης κατά 20% σε δέκα άτομα με διαβήτη τύπου Ι.
Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους θα μπορούσε να αποδοθεί αυτή η ασυμφωνία είναι η δόση του ξυδιού, η οξύτητα, η ώρα λήψης σε σχέση με το γεύμα, η μορφή των υδατανθράκων στο χορηγούμενο γεύμα
(μονοσακχαρίτες ή σύνθετοι υδατάνθρακες),
ο γλυκαιμκός δείκτης του γεύματος και τέλος τα επίπεδα ινσουλινικής έκκρισης και υπολειπόμενης παγκρεατικής έκκρισης των συμμετεχόντων.
Όσον αφορά μελέτες μεγάλης διάρκειας (χρόνια πρόσληψη), δημοσιεύτηκε μια μετανάλυση τριών μικρών μελετών διάρκειας 8- 12 εβδομάδων, η οποία ανέδειξε ότι σε ασθενείς με Διαβήτη η κατανάλωση ξυδιού, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (ΗBA1c) κατά 0,14%, λίγο μεν αλλά στατιστικά σημαντικό δε, οπότε πιθανόν η πιο μακροχρόνια χρήση του να συνδέεται με μεγαλύτερες μειώσεις της HBA1c.
Πώς το ταπεινό ξύδι μεταβολίζει τη γλυκόζη
Πιθανοί μηχανισμοί δράσης του ξυδιού στο μεταβολισμό γλυκόζης είναι:
Η καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης
Η μείωση της απορρόφησης των υδατανθράκων από το έντερο.
Η μείωση της ηπατικής παραγωγής γλυκόζης.
Η αύξηση της κατανάλωσης γλυκόζης από το σκελετικό μυ.
Και επειδή δεν γίνεται να μιλάμε για διαβήτη και να μην ασχοληθούμε με το σωματικό βάρος υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν ευεργετική επίδραση στη μείωση σωματικού βάρους σε πειραματόζωα και με βάση τα πορίσματα των μελετών αυτών, Ιάπωνες ερευνητές σχεδίασαν μια διπλή τυφλή μελέτη, ελέγχου με εικονικό φάρμακο, για να διερευνήσουν την επίδραση της πρόσληψης ξυδιού στη σωματική λιπώδη μάζα, 155 παχύσαρκων Ιαπώνων, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν
εικονικό φάρμακο ή
15ml μηλόξυδου ημερησίως ή
30ml μηλόξυδου ημερησίως για μια περίοδο 12 εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν και στις δύο ομάδες που έλαβαν ξύδι, μείωση του σωματικού βάρους, της σωματικής λιπώδους μάζας, της περιμέτρου μέσης και του δείκτη μάζας σώματος, ήδη από την τέταρτη εβδομάδα με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο.
Η μείωση που παρατηρήθηκε δεν ήταν πολύ μεγάλη
(1-2 kg σωματικού βάρους και 0,4-0,7 μονάδες μείωση του δείκτη μάζας σώματος),
αλλά επαρκής ώστε να ωφελήσει τον μέσο παχύσαρκο Ιάπωνα
(δείκτης μάζας σώματος: 25- 30 kg/m2),
που τείνει να πάσχει από ασθένειες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία.
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, το σωματικό βάρος, η περίμετρος μέσης και ο δείκτης μάζας σώματος επέστρεψαν στις αρχικές τους τιμές, τέσσερεις εβδομάδες μετά από την διακοπή της χορήγησης ξυδιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν είναι απαραίτητη η συνεχής χορήγηση για να διατηρηθούν οι ευεργετικές επιδράσεις του ξυδιού κατά της παχυσαρκίας.
Αυτή η μελέτη είναι και η μοναδική σε ανθρώπους.
Συμπερασματικά,
υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του ξυδιού στην υπεργλυκαιμία και την παχυσαρκία, αλλά είναι λίγα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι το ξύδι είναι ένα ασφαλές προϊόν, ευρέως διαθέσιμο και οικονομικά προσιτό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στο κάθε γεύμα
(π.χ. προσθήκη 2 κουταλιών της σούπας στην σαλάτα)
από άτομα με διαβήτη και/ή αυξημένο σωματικό βάρος για τη βελτίωση κυρίως των μεταγευματικών τιμών γλυκόζης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου