Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

ΑΥΓΑ..ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ

 



Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν, ότι όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού  εγκεφαλικού από όσους δεν κατανάλωναν αυγά καθημερινά διατροφή τους.

Η μελέτη περιελάμβανε  μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και ακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για 

καρδιακά συμβάντα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που -κατά δήλωσή τους- έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά. 

Το εν λόγω όφελος φάνηκε να είναι ισχυρότερο όσον αφορά εγκεφαλικα . 

Διότι όσοι έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σχετιζόμενου με αιμορραγία και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού με θρόμβο.



Τα αποτελέσματα αυτά σηματοδοτουν την αλλαγή της αντίληψής για το αυγό, τα οφέλη του στην υγεία και για τον ρόλο της χοληστερόλης και του λίπους στη διατροφή γενικότερα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που θέτουν την καρδιά σε κίνδυνο. Και μπορεί τα αυγά μπορεί να είναι υψηλά στην ολική χοληστερόλη, μεγάλο μέρος όμως αυτής είναι “καλή” (HDL)

Η HDL μπορεί να καταπολεμήσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης 

και, επομένως, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το αυγό είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που κάνει το άτομο να νιώθει χορτασμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά . Επίσης, τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονής,για την καρδιά.

Προσοχή, όμως…

Η μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτή κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό. 

Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται κακά για την διατροφή μας, όπως κάποτε.

 Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη, που έχει προσελκύσει τόση προσοχή στο παρελθόν.


Πηγή: time.com –  www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΤΕΡΟ..ΚΑΡΚΙΝΟΣ

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τρίτος στον κόσμο.  Ανιχνεύεται σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.  Αναλογικά πολύ υψηλοτερος στις οικονομι...