Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

ΕΝΤΕΡΟ..ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 









Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τρίτος στον κόσμο. 

Ανιχνεύεται σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Αναλογικά πολύ υψηλοτερος στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες .

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως αυξάνονται μέσα σε μόλις μία δεκαετία σ οσους μεταναστεύουν από αναπτυσσόμενες σε ανεπτυγμένες χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι εμπλέκεται ο τρόπος ζωής.

Από τους σημαντικότερους είναι η διατροφή, το αλκοόλ και τα αλλαντικα να παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Δεν είναι όμως οι μόνοι.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων  δημοσίευσε προσφάτως στην επιθεώρηση Nature Communications μελέτη, που εξέτασε πως συσχετίζεται ο καρκίνος του εντέρου με τη διατροφή συνολικά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εξητασαν τη συσχέτιση 97 διατροφικών παραγόντων με τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου σε 

521.778 γυναίκες. 

Στη διάρκεια 16,6 ετών παρακολούθησης, οι 12.251 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα

οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των γυναικών μέσω ερωτηματολογίων  για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών.

Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών. Εξετάστηκαν επίσης παράγοντες όπως η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, αλκοόλ και άλλων τροφίμων. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές:

  • Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με την κατανάλωση  κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αλλαντικων κλπ
  • Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο
  • Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) σχετίσθηκε με μειωμένο κίνδυνο
  • Η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά  διατροφή έδειξε ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου εντέρου.
  • Η μέτρια κατανάλωση   ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών    (  όσπρια, ξηροι καρποι) παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου
  • Το αλκοόλ επιβεβαιώθηκε ως παράγοντας κινδύνου
  • Η κατανάλωση υγιεινών λιπών, δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου


Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υποδηλώνουν επίσης ότι αποτελεσματικές στρατηγικές για την προστασία από αυτόν μπορεί να είναι:

  • Η ενσωμάτωση φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή
  • Η αποφυγή του κόκκινου κρέατος και των κορεσμένων λιπαρών

Επιπλέον, η ανάλυση παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για τη δημόσια υγεία, προσθέτουν.





ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΤΕΡΟ..ΚΑΡΚΙΝΟΣ

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τρίτος στον κόσμο.  Ανιχνεύεται σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.  Αναλογικά πολύ υψηλοτερος στις οικονομι...